Στάση εργασίας στις ΔΕΥΑ για την απόσυρση των σχεδίων για εμπορευματοποίηση του νερού με τις συγχωνεύσεις - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Στάση εργασίας στις ΔΕΥΑ για την απόσυρση των σχεδίων για εμπορευματοποίηση του νερού με τις συγχωνεύσεις

Στάση εργασίας στις ΔΕΥΑ για την απόσυρση των σχεδίων για εμπορευματοποίηση του νερού με τις συγχωνεύσεις

Share This


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΔΕΥΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εμείς, οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ, βγήκαμε στους δρόμους σήμερα για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει το βασικότερο κοινωνικό αγαθό, το νερό, από την τοπική διοίκηση και να το χαρίσει στα μεγάλα συμφέροντα.
Η κυβέρνηση με νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος καταργεί τις Δ.Ε.Υ.Α., κι αφαιρεί την αρμοδιότητα διαχείρισης του νερού & αποχέτευσης από Δήμους.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες , το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ σε μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και την απορρόφηση μέρους των ΔΕΥΑ από την ΕΥΔΑΠ και ΔΕΥΑΘ.Μόλις μερικοί μήνες πέρασαν από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων τον περασμένο Μάρτιο, ενάντια στο νομοσχέδιο ένταξης των ΔΕΥΑ στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, (ΡΑΑΥΕ), νομοσχέδιο που ήταν προάγγελος της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος των νερών.

Οι νέες εξελίξεις δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι η συνέχεια της εφαρμοζόμενης πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, οδηγίες της Ε.Ε που προωθούν την ιδιωτικοποίηση μέσα κι από τις ΔΕΥΑ, οι οποίες διαχρονικά υλοποιούνται από όλες τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές.
Οι Δημοτικές Αρχές έχουν μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση και τα υπαρκτά προβλήματα που γίνονται άλλοθι για το επόμενο βήμα.
Αυτό που γίνεται σήμερα είναι η συγκεντροποίηση στον κλάδο του νερού σε λιγότερα και πιο ισχυρά σχήματα, ώστε να προωθούνται πιο αποτελεσματικά τα επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και η παραχώρηση σε αυτούς της κερδοφόρας διαχείρισης του νερού και των αστικών αποβλήτων.
Το ελεγχόμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας που θα συσταθεί, θα κατευθύνει όλα τα έργα ύδρευσης αποχέτευσης βιολογικών καθαρισμών αξίας πολλών δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, στις γνωστές μεγάλες εταιρίες με ΣΔΙΤ (συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) με συμβόλαια διαχείρισης των δικτύων από τις εταιρίες για τουλάχιστον τριάντα χρόνια.

Μάλιστα η Κυβέρνηση επικαλείται τη διαχειριστική ανεπάρκεια των σημερινών ΔΕΥΑ και τα τεράστια χρέη από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, προκειμένου να πείσει ότι η λύση είναι οι νέες εταιρείες ύδρευσης, που θα είναι σε θέση να προχωρούν σε μεγάλες επενδύσεις και μάλιστα με μηχανισμό που δεν θα δημιουργεί νέα χρέη.

Ουσιαστικά αυτό που θέλουν να κρύψουν είναι ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία των ομίλων θα στείλουν για άλλη μια φορά το λογαριασμό στα λαϊκά στρώματα, μέσα από νέες αυξήσεις στην τιμή του νερού, ευρείες διακοπές σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν, με ταυτόχρονη επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ χρόνια ζούμε την πολιτική χρόνιας απαξίωσης και υποστελέχωσης των υπηρεσιών μας, πρέπει όλοι να σταθούμε απέναντι σε αυτά τα σχέδια της παραπέρα εμπορευματοποίησης του νερού.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Να αποσυρθούν τώρα τα σχέδια για παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού με τις δρομολογημένες συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ.

· Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες.

· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους , κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οι εργαζόμενοι των Δ.Ε.Υ.Α. θα αγωνιστούν με κάθε μέσο για να παραμείνει ο κοινωνικός χαρακτήρας του νερού.

Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο για τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Τέλος καλούμε τον Δήμαρχο να σταματήσει το κυνήγι των εργαζομένων, πού τα τελευταία χρόνια έχει πάρει διαστάσεις διώξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages